“Člověku je třeba pomoci v těch nejobyčejnějších věcech, jako jsou pohyb, dech a výživa,” říká Jaroslav Škvařil, který se již od 80. let intenzivně věnuje studiu a propagaci zdravého životního stylu, jehož součástí je samozřejmě vegetariánství či veganství. Aktuální vědecké studie uvádějí, že pro přežití populace na planetě Zemi by bylo třeba snížit spotřebu živočišné stravy na desetinu současného stavu. Změna stravy ovšem není jen záležitostí ekologickou nebo enviromentální, zásadní význam má samozřejmě pro duševní vývoj jedince. Uvědomělé myšlení si žádá i úpravu stravy a zároveň s úpravou stravy, vypuštěním živočišného z jídelníčku, přichází i daleko větší citlivost. Ovšem není to tak jednoduché, a proto doporučuji naslouchat radám i příběhu Jaroslava Škvařila, který je spoluzakladatelem České společnosti pro výživu a vegetariánství, snaží se popularizovat zdravý životní styl a měnit přístup i samotných institucí, jídelen a restaurací. V 90. letech nastartoval výrobu revolučních potravin z živočišných bílkovin, jako je Klaso nebo Hraška, a pomáhal zavádět první waldorfskou školu v Čechách. Marie Čtveráčková